Badania żywności w laboratorium SGS

tajskie danie

Droga produktów żywnościowych od miejsca pochodzenia aż na stoły konsumentów wymaga uwagi, obserwacji oraz rzetelności. Oferujemy usługi obejmujące całość łańcucha dostaw, które umożliwiają zmniejszenie ryzyka, zapewnienie bezpieczeństwa żywności oraz podniesienie wydajności. Badania żywności zagwarantują wysoką jakość Twoich produktów.

KOMPLEKSOWA GAMA ROZWIĄZAŃ W ZAKRESIE BADANIA ŻYWNOŚCI

Dlaczego warto korzystać z usług laboratorium żywności?

Badanie terminu przydatności do spożycia

Badanie terminu przydatności do spożycia oferowane przez firmę SGS, pomaga producentom żywności spełnić wymagania ustawowe oraz handlowe. Dzięki badaniu potwierdzasz, że na Twoich produktach podany jest odpowiedni termin przydatności do spożycia lub oznaczenie "najlepiej spożyć przed". Możemy ocenić jakość produktów Twojej firmy i zapewnić, że spełniają one odpowiednie
wymogi.

Dysponujemy odpowiednimi urządzeniami, które umożliwiają przeprowadzenie badań przechowalniczych w różnych warunkach w zależności od rodzaju badanej próbki. W przypadku produktów o długim terminie przechowywania mamy możliwość zastosowania przyśpieszonych badań przechowalniczych.

Ocena i analiza sensoryczna

Ocena i analiza sensoryczna produktów spożywczych i opakowań oferowana przez firmę SGS, mierzy i intepretuje reakcje ludzi na podstawie wrażeń rejestrowanych przez zmysły.

Analiza wartości odżywczych

Analiza wartości odżywczych oferowana przez firmę SGS, umożliwia ustalenie lub potwierdzenie zawartości składników odżywczych (w tym witamin i minerałów) w produktach spożywczych.

Nasze laboratoria żywności, posiadają akredytację ISO 17025 i oferują badania żywności obejmujące analizę przybliżoną na zawartość:

  • tłuszczów,
  • węglowodanów,
  • białka,
  • błonnika,
  • cukrów,
  • witamin,
  • minerałów,
  • elementów śladowych.

 

Dowiedz się więcej

Badania mikrobiologiczne żywności

Badania mikrobiologiczne żywności pozwalające wykryć patogeny żywnościowe oraz pleśnie, mogą zapewnić stałe bezpieczeństwo produktów spożywczych w całym łańcuchu dostaw.

Podczas produkcji oraz w produkcie końcowym należy także kontrolować obecność mikrobów funkcjonalnych.

 

Sprawdź, co oferujemy

Zakres badań

Nasze usługi w zakresie badań mikrobiologicznych obejmują:

  • całkowitą liczebność bakterii tlenowych,
  • drożdże i pleśń,
  • Clostridia redukujące siarczyny,
  • bakterie z grupy coli typu kałowego
  • Enterobactericeae,
  • Enterococcus spp.,
  • Staphylococcus aureus,
  • Escherichia coli,
  • Salmonella spp.,
  • Listeria spp.

 

Szybkie badania mikrobiologiczne żywności są wykonywane w krótszym terminie niż badania wykonywane tradycyjnymi metodami. Zazwyczaj wyniki są dostępne w ciągu 2-3 dni.

Metody identyfikacji

Nasze badania potwierdzają obecność lub brak patogenów, pomagając w ten sposób firmom zyskać pewność, że skażone produkty nie trafią do łańcucha dostaw.

Aby zapewnić dostarczanie bezpiecznej żywności, badamy surowce i produkty końcowe przy użyciu metod identyfikacji mikrobiologicznej, takich jak:

  • reakcja łańcuchowa polimerazy (PCR),
  • VIDAS® automatyczne wykrywanie patogenów żywnościowych.

Badane patogeny

Badane patogeny obejmują: 

  • Salmonella spp.,
  • Salmonella enteriditis,
  • Listeria monocytogenes,
  • Listeria spp.,
  • E. coli O157:H7,
  • bakterie STEC inne niż należące do grupy O157,
  • Campylobacter spp.,
  • Campylobacter jejuni,
  • Cronobacter spp.,
  • Shigella spp.,
  • Staphylococcus aureus,
  • Vibrio parahaemolyticus,
  • Bacillus cereus,
  • Yesinia enterocolitica,
  • Clostridium perfringens.

Badania fizykochemiczne

Badania fizykochemiczne żywności oferowane przez firmę SGS, to analityczne potwierdzenie zadeklarowanych składników żywności.

Usługi obejmujące badania fizykochemiczne żywności prowadzone są przy użyciu takich technologii jak wysokosprawna chromatografia cieczowa (HPLC), chromatografia gazowa (GC) z różnymi detektorami, takimi jak spektrometria mas (MS i MS/MS) oraz klasyczne metody analizy składników odżywczych:

  • wartość odżywcza,
  • parametry jakościowe, tj. liczba nadtlenkowa, liczba kwasowa, liczba anizydynowa, liczba jodowa, wskaźnik Totox,
  • metale ciężkie,
  • mykotoksyny,
  • pestycydy,
  • PFAS,
  • WWA,
  • dioksyny i polichlorowane bifenyle,
  • MOSH, MOAH, POSH,
  • profil aminokwasów,
  • 3-MCPD, 2-MCPD, glicydol,
  • alkaloidy pirolizydynowe,
  • dodatki do żywności,
  • witaminy i składniki mineralne,
  • akryloamid.

NASZE LABORATORIUM OFERUJE ODBIÓR PRÓB NA TERENIE CAŁEJ POLSKI

Spełniaj wymagania i dostarczaj bezpieczną żywność

Dowiedz się więcej o naszych usługach badania żywności w laboratorium SGS

Pobierz naszą broszurę
tajskie danie

Skontaktuj się z naszymi ekspertami, by uzyskać więcej informacji na temat współpracy z SGS w zakresie badań żywności.

Napisz do nas